Ιδρυτική Διακήρυξη

ΙΔΡΥΤΙΚΉ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»

Αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η Κάλυμνος δεν διάγει και τον καλύτερο βίο της.
Ανεργία, στασιμότητα, έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Όλα αυτά οδήγησαν το νησί σε μια ολισθαίνουσα κατηφορική πορεία, χωρίς μηχανισμούς πέδησης και ανακοπής – αναστροφής αυτής της πορείας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον έχουν οδηγήσει την ιδιαίτερη πατρίδα μας σε οικονομικό μαρασμό, φτώχεια, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, έξαρση των παραβατικών συμπεριφορών και παθητική αποδοχή των πάντων.
Το εμφανέστερο όμως στοιχείο της ζωής μας σήμερα είναι η διάβρωση των πολιτικών ηθών, που χαρακτηρίζεται από ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στο νησί, μισαλλοδοξία, απρεπείς συμπεριφορές, ύβρεις και εκδικητικές λογικές.
Καθημερινότητα στην πολιτικοοικονομική ζωή του τόπου μας αποτελεί το ρουσφέτι, ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι το «ρουσφέτι» από την φύση του εμπεριέχει το στοιχείο της παρανομίας και η ικανοποίησή του υπέρ κάποιου αποτελεί ταυτόχρονα αδικία σε βάρος κάποιου άλλου.
Ο πολίτης εξουθενωμένος από το συνεχή και δύσκολο βιοποριστικό αγώνα του, παρακολουθεί αδρανής, απογοητευμένος και έκπληκτος τα δρώμενα, αρνούμενος να πιστέψει ότι οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι εξελέγησαν με την δική του ψήφο, αντί να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα του νησιού, περί άλλων τυρβάζουν, ασχολούμενοι κυρίως με την επικράτησή των δικών τους πολιτικών και την εξουθένωση και διασυρμό του αντιπάλου, λες και όλοι εμείς πολιτικοί και πολίτες δεν αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Ως συνέπεια όλων αυτών παρατηρείται ένα έλλειμμα σε θέσεις και δράσεις, που μεταφράζεται σε όξυνση των τοπικών προβλημάτων και περαιτέρω επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης του πολίτη.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ΑΛΛΑΓΗ και ΑΠΑΛΛΑΓΗ από νοσηρές νοοτροπίες.
Αυτήν την ώρα οι προοπτικές ανάπτυξης της Καλύμνου δεν παρουσιάζονται ευοίωνες.
Παρ’ όλη την προσπάθεια, που γίνεται αυστηρά και μόνο σε επίπεδο υποδομών, λείπουν οι ανοικτοί ορίζοντες για το αύριο, η έμπνευση, η πολιτική βούληση, ο ορθός και σοβαρός προγραμματισμός και κυρίως εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση και την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η έλλειψη πρωτοβουλιών, ριζοσπαστικών λύσεων και προοπτικών, αμαυρώνουν και προσδίδουν απογοητευτική εικόνα της Καλύμνου του αύριο και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».

Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το ζοφερό περιβάλλον, κάποιοι άνθρωποι – συμπατριώτες μας – με κοινές διαπιστώσεις, με τις ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον, με ίδια νοοτροπία στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και της πολιτικής, με κοινή άποψη για τον τρόπο ανάπτυξης της Καλύμνου κάνουν την επανάστασή τους και εκφράζουν τις πολιτικές θέσεις τους δημιουργώντας τη Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».
Είμαστε μια κίνηση πολιτών και όχι αυστηρά εκλογικός μηχανισμός, ζητούμε συναίνεση και συμμετοχή, δεν αποτελεί για μας αυτοσκοπό η ψηφοθηρία και η απόκτηση εξουσίας, απλά δεν ανεχόμαστε πλέον να βλέπουμε την Κάλυμνο και τους Καλύμνιους να τελματώνουν υπό το βάρος των προβλημάτων και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.
Είμαστε κατά του «ωχαδερφισμού» και επιδιώκουμε τον ενεργό, συμμετοχικό πολίτη, που καθημερινά δίνει την μάχη σε όλα τα επίπεδα για πρόοδο και προκοπή.
Επιδίωξη μας είναι να σταματήσει η Κάλυμνος να πορεύεται με προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες.
Θέλουμε να πρεσβεύουμε την αλλαγή ύφους στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Φτάνει πια η μισαλλοδοξία και η εμπάθεια, η κακοπροαίρετη αντιμετώπιση κάθε ανθρώπου που δημιουργικά ανησυχεί για τον τόπο του.
Δεν είμαστε κομματικός μηχανισμός και δεν προσβλέπουμε σε κομματικές προστασίες ή δακτυλίδια διαδοχής.
Η Κάλυμνος δεν είναι προσωπικό φέουδο κανενός.
Η Κάλυμνος ανήκει σ’όλους μας, ανήκει στον λαό της.
Θέλουμε να απαλλάξουμε την κοινωνία από τη μιζέρια, την κακοδαιμονία και τις στείρες αντιπαραθέσεις, να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές συμπεριφορές και προοπτικές και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Καλυμνίων, γιατί το χρωστάμε στους γέρους μας, στους νέους μας ,στους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας, το χρωστάμε στο μέλλον του αδικημένου νησιού μας.
Στηρίζουμε την Κάλυμνο και απ’ αυτήν θα αντλήσουμε τη δύναμή μας. Δεν θέλουμε κανένα πολιτικό ή ατομικό αλισβερίσι, θέλουμε αγνή και άδολη συμμετοχή σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Υστεροβουλίες, στοχοποίηση προσωπικών και ωφελιμιστικών λογικών, τετριμμένες λογικές και συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην παράταξή μας.
Ο αγώνας μας θα είναι μια συνεχής προσπάθεια τόσον σε επίπεδο πολιτικής, όσον και καθημερινής κοινωνικής ζωής, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα όπως:

 • Η μη άσκηση ουσιαστικής πολιτικής σήμερα στο νησί.
 • Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
 • Οι εκδικητικές λογικές του γνωστού πολιτικού δίπολου.
 • Η απεμπόληση ζωτικών έργων για το νησί.
 • Η μονομερής εμμονή στον ιδιωτικό τομέα.
 • Η οικονομική εξουθένωση του Δήμου.
 • Η υποβάθμιση υπηρεσιών και οργανισμών του Δήμου.
 • Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής (έλλειψη κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας).
 • Η έλλειψη εργασιακής ειρήνης στο Δήμο.
 • Η λογική διαχωρισμού σε ημετέρους και στους άλλους.
 • Η έλλειψη κοινωνικής ειρήνης.
 • Η ανοχή παραβατικών συμπεριφορών.

Με γνώμονα και βασικό σύνθημα «ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» για την «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟ».

 • Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη αυτού του τόπου και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
 • Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η χρηστή διοίκηση και η συνετή διαχείριση.
 • Στοχεύουμε μέσα από τις δυνατότητες του Δήμου στην καταπολέμηση της ανεργίας ,που πλήττει ιδιαίτερα τις νέες και νέους του νησιού μας.
 • Άμεσα προωθούμε την επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος.
 • Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
 • Είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε με το πράσινο, με το περιβάλλον, με την καθαριότητα, με το γαλάζιο των θαλασσών μας.
 • Συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας, αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, προωθούμε τον αθλητισμό.
 • Είμαστε αρωγοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Ασχολούμαστε με τα προβλήματα των Ψαράδων μας, των σφουγγαράδων μας, των ναυτικών μας.
 • Δίνουμε προτεραιότητα στη τουριστική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενοι κάθε μορφή πρόσφορη για το νησί μας.
  Η παράταξή μας ευελπιστεί να παρουσιάσει τα εξής χαρακτηριστικά:
   ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
  Με πολύ όρεξη για δουλειά, καταξιωμένους στη συνείδηση του καλυμνιακού λαού πρώτον ως άνθρωποι και κοινωνικές μονάδες και κατόπιν ως πολιτικοί. Με οράματα για την ανάπτυξη, με ευρύτητα πνεύματος, με αγαθή πρόθεση, με καθαρή ψυχή και σκέψη σε συνδυασμό με την πείρα ορισμένων παλαιότερων πολιτικών στελεχών θ’ αποτελέσουν ένα ιδανικό σχήμα διακυβέρνησης του νησιού.
   ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ.
  Από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις στους κόλπους της παράταξής μας, κατέστη απολύτως σαφές ότι η παράταξή μας δεν προσφέρει έδαφος για την ανάπτυξη και εκπλήρωση ωφελιμιστικών λογικών και στόχων. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιούμε για το νησί μας, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και κοινό μας χαρακτηριστικό αποτελεί η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον της Καλύμνου. Δεν επιδιώκουμε την προσωπική καταξίωση μέσω της πολιτικής, αλλά φιλοδοξούμε ν’ αναδείξουμε την πολιτική, όπως αυτή θα πρέπει ν’ ασκείται. Γι’ αυτό στο κάλεσμά μας προς τον Καλυμνιακό λαό ζητούμε να μας πλαισιώσουν σ’ αυτήν την προσπάθεια φίλοι και στελέχη χωρίς προϋποθέσεις και συμβιβασμούς. Ζητούμε αρωγούς και συνεργάτες όλους εκείνους τους Καλύμνιους, που κάνουν τις ίδιες με μας σκέψεις και διαπιστώσεις, που αγωνιούν για τα ίδια προβλήματα. Τους ζητούμε να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί, για να φέρουμε την Κάλυμνο εκεί, που πρέπει.
   ΤΡΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
  Πιστεύουμε σε μια ήπιου ύφους διακυβέρνηση του Δήμου, συναινετική, συμμετοχική, με εργασιακή ειρήνη στους κόλπους των Δημοτικών Υπαλλήλων, με κοινωνική ειρήνη χωρίς οξείες αντιπαραθέσεις και αλαζονικές συμπεριφορές. Οι δημοτικοί άρχοντες αριθμούν 13μέλη (αριθμός μικρός). Χρέος τους είναι ο προγραμματισμός και σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του Δήμου. Τα πλέον σοβαρά «εργαλεία» για την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών, αποτελούν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Είναι αδιανόητο να υπάρχει «εμπόλεμη» κατάσταση μεταξύ δημοτικής αρχής – δημοτικών υπαλλήλων ή ν’ αποφασίζονται πράγματα και ν΄ απαιτείται η υλοποίησή τους χωρίς τη συναίνεση των ειδικών κατά τεκμήριο δημοτικών υπαλλήλων.
  Είναι αδιανόητο επίσης, να υποτιμούνται οι πραγματικές ικανότητες δημοτικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση υπαλλήλων, προκειμένου να δοθούν έργα και εργολαβίες σε ιδιώτες με επιπλέον ένα σημαντικό κόστος για το Δήμο.
  Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση του πολίτη, στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των Οργανισμών του Δήμου και αναβάθμισή τους, σε όποιον κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.
  Φιλοδοξούμε να είμαστε συνεργάτες και φίλοι με τους δημοτικούς υπαλλήλους, συν – εταίροι με τους πολίτες και σε μια από κοινού δράση να πράττουμε πάντοτε το καλύτερο για τον πολίτη και το νησί. Λέμε όχι σε αντιδικίες Δήμου – πολιτών, όλα τα θέματα λύνονται με συναίνεση και καλή θέληση, αρκεί ν’ αναγνωρίζεται το δίκιο κάθε πλευράς, όπου αυτό υπάρχει και να μην οδηγούνται τα πράγματα σε ευθεία αντιπαράθεση.
  Ο πολίτης δεν είναι αντίπαλος της Δημοτικής Αρχής, χρειάζεται αλληλοσυμπαράσταση, ειλικρίνεια, αμεσότητα και πολιτική βούληση, για να ξεπερνιούνται εμπόδια.
  Το «ρουσφέτι» πρέπει να αποτελέσει πραγματικά παρελθόν για το νησί. Αρκετά προβλήματα έχει ήδη δημιουργήσει και αρκετή οπισθοδρόμηση έχει υποστεί το νησί εξ αιτίας του. Προσβλέπουμε στην ανάδειξη και θεραπεία του κοινωνικού καλού εις βάρος πολλές φορές του ατομικού.
   ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
  Η διαφάνεια των διαδικασιών, του προγραμματισμού και της λειτουργίας του Δήμου αποτελεί την ενσάρκωση της δημοκρατίας. Όλα πρέπει να τελούνται υπό το φως του ηλίου και όχι στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Αυτό είναι που προσδίδει στη δημοτική αρχή αξιοπιστία, εντιμότητα, ισονομία στους πολίτες, δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη.
  Η διαφάνεια αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό όπλο απέναντι στη δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών, ειδικά σήμερα που βιώνουμε φαινόμενα έντονης και απροκάλυπτης σήψης στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Δεν αποτελεί απλά αρχή ή αγαθό αλλά κοινωνική ανάγκη για μια συγκροτημένη και ήρεμη κοινωνικοπολιτική ζωή.
   ΕΠΑΦΗ ΔΗΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΩΝ – ΜΜΕ.
  Όταν απαιτούμε από τον πολίτη ενεργό συμμετοχή θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε και προσβάσιμοι σ’ αυτόν.
  Προσβλέπουμε σε άμεση και καθημερινή επαφή της παράταξης ή αύριο της δημοτικής αρχής με τον πολίτη, όπως επίσης και σε τακτή επιτόπια επαφή στη γειτονιά του πολίτη. Τακτική επίσης θα πρέπει να είναι η επαφή με τους κοινωνικούς φορείς, όπου η παράταξη θα ενημερώνεται έγκαιρα για πάγια και τρέχοντα θέματα, που απασχολούν κοινωνικές ομάδες.
  Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος θα μπορεί να πραγματοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρύτερα επίπεδα, προκειμένου να λύνονται κοινωνικά προβλήματα.
  Τα Μ Μ Ε θα συνεχίσουν να είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης του πολίτη. Εμείς προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία μαζί τους, χωρίς αποκλεισμούς, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική ή παραταξιακή τοποθέτηση του κάθε δημοσιογράφου. Άλλωστε οι υποτιθέμενοι «αντίπαλοι» δημοσιογράφοι θα είναι αυτοί που θα εκμαιεύουν ειλικρινείς απαντήσεις και που έμμεσα θα αναγκάζουν τους ασκούντες εξουσία να ανακρούουν πρύμνα σε τυχόν εκτροπές.
  Κι ο δημόσιος αυτός έλεγχος αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας και τον ακριβή στόχο και ουσία της δημοσιογραφίας πέρα από την ενημέρωση.
   ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ.
  Στο σημερινό αβέβαιο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, όπου οι αποφάσεις τόσον της κεντρικής, όσο και της Περιφερειακής εξουσίας δεν αποσκοπούν πάντοτε στη λύση τοπικών προβλημάτων, αλλά αντίθετα μας δημιουργούν άλλα. η δυναμική αντίσταση καθίσταται επιβεβλημένη. Ο Δήμος σε άμεση συνεργασία με τους πολίτες και σε κοινή πορεία μ’ αυτούς οφείλει να διεκδικεί, να παλεύει, ν’ αντιστέκεται όχι μόνον με αποφάσεις και ψηφίσματα αλλά με δυναμικές παρουσίες – παρεμβάσεις, όπου αυτές χρειάζονται. Άλλωστε το δόγμα ότι «η καλύτερη άμυνα όλων των νησιών είναι η ίδια η ανάπτυξη τους», έχει μείνει στα χαρτιά και τα λόγια. Η ζωντανή και δυναμική εικόνα του Δήμου πρέπει να διοχετεύεται προς όλες τις κατευθύνσεις, κινούμενη βεβαίως μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
   ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
  Όταν σήμερα οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις δέχονται σοβαρά και αλλεπάλληλα πλήγματα στο περιορισμένο εισόδημα τους, ο Δήμος οφείλει ν’ αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του για την κάλυψη των αναγκών, που δημιουργούνται από τις αποφάσεις και την πολιτική της κεντρικής εξουσίας. Έτσι, θέλουμε έναν Δήμο με κοινωνικές ευαισθησίες, αλληλεγγύη, διώκτη των ναρκωτικών, πολέμιο της φτώχειας, της κοινωνικής αδικίας και της ανεργίας, συμπαραστάτη και συμμέτοχο στα κοινωνικά προβλήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ένα Δήμο που θα σκορπά ανακούφιση, αγάπη και θ’ αποτελεί στήριγμα για τον πολίτη.

Φίλες και Φίλοι
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
Δεν μηδενίζουμε το έργο και την προσφορά κανενός. Όλοι ζούμε στο ίδιο νησί με κοινά προβλήματα και οραματισμούς, με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Ό,τι μπόρεσε να δώσει κάθε προηγούμενη δημοτική αρχή, το έδωσε. Μπορούσε να δώσει περισσότερα; Εμείς νομίζουμε ναι. Τα συσσωρεμένα προβλήματα και ο διπολισμός στην άσκηση της εξουσίας κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας της παράταξής μας «Νέα Κάλυμνος». Η παράταξή μας αποτελεί μια επαναστατική δημιουργική πνοή στην τελματωμένη σήμερα ζωή στο νησί.
Εμείς ως παράταξη φιλοδοξούμε να εγκαταστήσουμε πολιτική,
εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Για μας όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή και συναπόφαση, τη διαφάνεια, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σεμνότητα στο δημόσιο βίο, τη διεκδίκηση υπέρ του κοινωνικού καλού, την ουσιαστική παρέμβαση και δημιουργία ιδανικών συνθηκών για τη διευκόλυνση ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αποφέρουν πόρους στο νησί και φιλοδοξούμε να φέρουμε την Κάλυμνο σε άλλους ρυθμούς και δρόμους ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι με μια λελογισμένη και συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, θα μπορέσει αυτός ν’ αποτελματωθεί.
Στόχος που αποτελεί προτεραιότητα για μας.
Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων και ιδεολογίας, καλούμε όλους τους ομογενείς και μετανάστες μας να πλαισιώσουν την παράταξή μας σε όλα τα επίπεδα και να δώσουμε μαζί τον αγώνα με δύναμη και συνέπεια, κάθε μέρα, σε όλους τους χώρους της πολιτικοκοινωνικής ζωής, για να φέρουμε στο τιμόνι του Δήμου την παράταξη «Νέα Κάλυμνος» και να μορφοποιήσουμε έτσι την εικόνα του νησιού μας ως «Νέα Κάλυμνος». Την Κάλυμνο της αισιοδοξίας, της δημιουργίας και της προοπτικής.

Καλούμε τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μας να σταθούν δίπλα μας, να δώσουμε μαζί αυτήν την ωραία μάχη της πραγματικής ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού του τόπου μας, μακριά από την παθογένεια, μακριά από την μισαλλοδοξία, μακριά από τον παραγοντισμό.
Έχουμε δικαίωμα στην ελπίδα, στο γνήσιο όραμα και την ουσιαστική προοπτική για τη Νέα Κάλυμνο.

Τα Ιδρυτικά Μέλη